Јубилејното 45-то издание на „Браќа Манаки“ од 21 до 27 септември

Филмскиот фестивал „Браќа Манаки“ ја одбележува својата 45-годишнина како фестивал на мајсторите на кинематографијата Интернационалниот фестивал на филмската камера „Браќа Манаки“, првиот и најстар фестивал во светот посветен на креативноста на кинематограферите, го најавува своето јубилејно 45-то издание што ќе се одржи во Битола од 21 до 27 септември 2024 година. Од неговото основање во 1979 година, овој фестивал е сведоштво на уметноста на кинематограферите, славејќи го наследството на Јанаки (1878-1954) и Милтон (1880-1964) Манаки, инспиративните фигури зад неговото основање.

Јубилејното издание на фестивалот ветува извонредна програма на филмови од етаблирани кинематографери и од нови таленти. Публиката може да очекува ексклузивни премиери, специјални проекции и ретроспективи. Покрај филмските проекции, фестивалот ќе биде домаќин на привлечни панел-дискусии, работилници и мастер-класови на кои ќе присуствуваат познати личности од индустријата и експерти. Овие сесии ќе обезбедат единствена можност за филмаџиите, ентузијастите и професионалците од индустријата да разменат идеи, да споделат сознанија и да ги прослават различните гласови кои го обликуваат современото кино.

Додека слави 45 години филмска извонредност, ИФФК „Браќа Манаки“ ги поканува љубителите на филмот, филмаџиите и професионалците од индустријата да се придружат во оваа незаборавна прилика. Јубилејното 45-то фестивалско издание ќе се наврати на богатата историја на фестивалот, истовремено славејќи го духот на современата кинематографија. Во текот на 7 дена, присутните ќе можат да очекуваат куриран избор на играни филмови, документарци, кратки и студентски филмови кои пленат, инспирираат и се стимул за понатамошно правење филмови. Со нетрпение очекуваме спектакуларно издание, со исклучителна програма на филмови, проникливи дискусии и оддавање почит на филмските легенди.