НОБ со комеморативен концерт за 20 годишнината од загинувањето на Борис Трајковски

На 26 февруари со почеток во 20.30 часот во Националната опера и балет ќе се одржи
Комеморативен концерт по повод 20-годишнината од загинувањето на претседателот Борис
Трајковски со соработниците, под покровителство на Владата на Р. Северна Македонија.
Диригент на концертот е Иван Еминовиќ, режисер на настанот е Љупка Јакимовска, хор-
мајстор: Ѓурѓица Дашиќ.

Ќе настапат солистите од Националната опера и балет: Сандра Митровска, сопран, Марика
Поповиќ, мецосопран, Јаворка Витанова, солист од хорот, во придружба на хорот и оркестарот
на Националната опера и балет.

На програмата ќе се изведат дела од В. А. Моцарт, Р. Леонкавало, Џ. Верди и Р. Аврамовски.
Настанот ќе биде збогатен со видео и аудио содржина за која се употребени материјали од
архивската документација на МРТВ – документарецот „ Верувам во Македонија“, како и фото и
видео материјали обезбедени од Фондацијата „Борис Трајковски“.

Влезот за настанот е слободен, јавноста, билетите ќе може да ги подигне најдоцна до
26.2.2024 до 17.00 часот на билетарницата на Националната опера и балет.