Великаните на •Браќата Манаки•

            Меѓународниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ по повод 45-тото издание и 50-годишнината на Кинотека, синоќа имаше специјална проекција на „Персона“ во Малата сала на Центарот за култура во Битола .

Ова ремек дело од 1966 година, креација на познатиот шведски кинематографер Свен Никвист – добитник на два Оскари и инаугуративната награда за животно дело Златна камера 300 на ИФФК од меѓународниот почеток на фестивалот во 1998 година – ја истакнува соработката на Никвист со легендарниот режисер Бергман.

Свен Никвист, познат по својот минималистички пристап, славно има изјавено дека постигнувањето едноставност е сложено патување, кое му одзело три децении. Неговата техника вклучува минимално осветлување, автентични локации и мајсторство на кадри одблиску, правејќи ги жените во неговите филмови да изгледаат исклучително убави. Филмот „Персона“ служи како доказ за неговата вештина во кинематографијата одблиску, позиционирајќи го меѓу најдобрите камери во историјата.

Ретроспективата, со која се слават одредниците на фестивалот и на Кинотеката, ќе претстави 17 филмски богатства до крајот на мај. Проекциите се закажани секоја среда во 20:00 часот во скопската Кинотека и секој понеделник во 20:15 часот во Центарот за култура во Битола, на кои се прикажуваат филмовите кои ги заслужиле најголемите признанија на ИФФК „Браќа Манаки“ во текот на четири децении.

На фестивалот, заедно со Кинотеката и Центарот за култура во Битола, ќе биде прикажана ретроспектива на иконски филмови фотографирани од минати лауреати на „Браќа Манаки“.

По филмот „Персона“, вториот филм од ретроспективата (19 февруари) е ПАРИЗ, ТЕКСАС (1984, ИМДБ 8.1), снимен од холандскиот кинематографер Роби Милер, добитник на Специјалната златна Камера 300 за посебен придонес на светската филмска уметност во 2002 година и Златната Камера 300 за животен опус во 2016 година. Режисер на филмот е постојаниот соработник на Милер, култниот Вим Вендерс.

Трет е британецот Роџер Дикинс со филмот ГОЛЕМИОТ ЛЕБОВСКИ (1998, ИМДБ 8.1), но не хиерархиски, туку по редот на прикажувањето (26 февруари). Дикинс е двоен оскаровец, добитник на Златната Камера 300 за животен опус во 2018 година и еден од најголемите живи кинематографери. Режисери на филмот се постојаните соработници на Дикинс, браќата Џоел и Итан Коен.

Последен февруарски филм (4 март) од ретроспективата е ВЛЕЗИ ВО ПРАЗНИНАТА (2009, ИМДБ 7.2) снимен од белгискиот кинематографер Беноа Деби, добитник на Златна Камера 300 во 2010 година токму за кинематограферската работа на овој филм. Режисер на филмот е постојаниот соработник на Деби, француско-аргентинскиот enfant terrible Гаспар Ное.

фотографии: Диоген Хаџи-Коста Милевски