Отворен повик за пријавување на Talents Sarajevo 2024

Младите филмски креативци можат да аплицираат до 8 март за 18-тото издание на програмата Talents Sarajevo, која го истражува влијанието на вештачката интелигенција врз филмот.

Сараевскиот филмски фестивал ги поканува младите филмаџии и филмски критичари од Југоисточна Европа и Јужен Кавказ да поднесат апликации за програмата Таленти Сараево, која оваа година се одржува на тема АРТ/ФИЦИЈАЛНО. На повикот можат да се пријават режисери, продуценти, актери, сценаристи, директори на фотографија, монтажери и филмски критичари од Албанија, Ерменија, Азербејџан, Босна и Херцеговина, Бугарија, Црна Гора, Грција, Грузија, Хрватска, Кипар, Косово*, Унгарија, Малта. , Молдавија, Романија, Северна Македонија, Словенија, Србија, Турција и Украина.

Таленти Сараево, кој се одржува во рамките на триесеттото издание на Сараевскиот филмски фестивал, ќе се одржува од 16 до 23 август, а дел од програмите ќе започнат онлајн уште пред самиот фестивал.

За само неколку години, терминот „вештачка интелигенција“ (AI) еволуираше од научно-фантастичен концепт во сеприсутен елемент од нашиот секојдневен живот. Иако е јасно дека сме далеку од мрачните сценарија на „луѓето против машини“ (од HAL 9000 до незапирливите Терминатори), ВИ сепак не е поштедена од катастрофалната реторика. Според некои, вештачката интелигенција најавува ништо помалку од крајот на креативноста како суштинска човечка особина. Затоа, сè што произведува вештачка интелигенција е само травестија на вистинска уметност која неминовно води до уништување на културата и човештвото.

ART/FICIAL сака да го доведе во прашање тој апокалиптичен наратив во доменот на односот помеѓу вештачката интелигенција и филмот. Во вештачката интелигенција, наместо непријател на креативноста, гледаме технолошки пресврт што ќе го преобликува филмот, а не ќе го уништи. Како и сите досегашни технолошки достигнувања, вештачката интелигенција ќе има и позитивни и негативни последици, а првиот чекор во справувањето со нив е нејзината демистификација: Al е алатка чии ефекти зависат од луѓето кои ја користат.

Додека повеќето информации за влијанието на вештачката интелигенција врз филмската индустрија доаѓаат од Холивуд, ART/FICIAL сака да ги истражи локалните/регионалните искуства и во овој поглед. Колку и на кој начин вештачката интелигенција е присутна во филмскиот регион што го покрива Сараевскиот филмски фестивал?

ART/FICIAL ги поканува новите регионални филмски креативци да му се придружат на Talents Sarajevo во истражувањето на средбата помеѓу вештачката интелигенција и филмот, земајќи ги предвид нивните сопствени искуства од работа со вештачка интелигенција или, обратно, причините да не користат вештачка интелигенција.

Програмата започна во соработка со Меѓународниот филмски фестивал во Берлин и програмата Берлинале таленти, програмата Таленти Сараево прерасна во регионално место за состаноци и обука за надежни филмски работници. И со своето осумнаесетто издание, Talents Sarajevo продолжува да нуди богат избор на предавања, модерирани експертски разговори и интерактивни панел дискусии, како и проектни лаборатории, студиски програми и работилници.

Крајниот рок за пријавување е 8 март.