„Недела“ од петок во 3Д Kино – Битола

Од петок (26-ти декември) на репертоарот на 3Д кино – Битола е биографскиот филм за Џеј Рамадановски – „Недела“. Режијата е на Немања Чераниќ а по сценарио на Стефан Бошковиќ.

Приказната го следи животот на популарниот пејач Џеј Рамадановски од 1976 до 1992 година, т.е. од најраната младост до влегувањето во музичките води. Џеј е момче од Дорчол, неверојатно шармантно и дарежливо. Благороден во намерите и крив, поради што дел од младоста минал во воспитно-поправни установи, од каде започнува приказната. Џеј е дома во недела, кога се собира целото семејство. Потиснатата тага е поттик за неговата мотивација да стане некој важен. Тој не знае како да стане тоа, ниту што правел. Пеењето за него е само минлива забава.

Џеј е нараторот на филмот кој не води не само низ неговиот живот, туку и низ животот на Дорчол во тој период. Тој свет е богат, духовит, тажен и радосен, полн со живот и дух. Џеј поголемиот дел од времето го поминува на улица. За него улицата претставува средина поважна од училиштето, од домот. Израснал на улица, се школувал, решавал морални дилеми, наоѓал пријателства и изгубил љубов.

Џеј имаше прилично грубо детство, често бил отфрлен од општеството, познаниците, дури и од неговото најблиско семејство. Неговиот силен, ведар и непоколеблив дух не пукна, туку тешкото детство подоцна го условуваше неговото музичко творештво, поради што и остави автентично наследство. Тој троши многу повеќе време и концентрација на стројници и коцкарски игри Дорќол — крлеч и барбут. На улица ја запознава Нина, русокоса девојка – принцезата на Дорчол, по која како мал ќе ја изгуби главата, додека подоцна ја најде љубовта на својот живот, Даница, со која ќе се ожени и со која ќе да има деца. Џеј ги запознава Марина Туцаковиќ и Фута. Тогаш Марина и Фута случајно го слушаат Џеј како пее и полудуваат по него. Од 1987 година неговата кариера се развива и неговата популарност расте, но Џеј не менува ништо во својот карактер, додека сите околу него се менуваат. Посебен акцент во филмот е врската помеѓу Џеј и неговиот брат Иса Лера Џамба, кој тогаш важеше за еден од водечките мангупи, кој штотуку исчезна од лицето на земјата. За Џеј, семејството е јадрото од кое произлегува сè, а суштината на речиси целиот филм е семејната драма прикажана преку нејзината дисфункционалност за повторно поврзување.

Играат: Хусеин Алијевиќ, Марко Јанкетиќ, Стефан Вукиќ, Алексеј Бјелогрлиќ, Ален Селими, Ана Пиндовиќ, Златан Видовиќ, Милица Јаневски и нашата Емра Куртишова.