Традиционален Гала оперски концерт по повод празникот „Василица“ 2024 на 12 и 13 јануари

На 12 и 13 јануари 2024 со почеток во 20.00 часот ќе се одржи Традиционалниот Гала оперски концерт по повод празникот „Василица“ 2024. Националната опера и балет го востанови овој
концерт во 1995 година и низ годините потоа, тој стана препознатлив, популарен и еден од
најпосетените настани кај нас.

Традицијата ќе продолжи и оваа година, па така нашата верна публика ќе има можност да ужива
во изведбите на некои од највпечатливите и најпопуларни арии, дуети, хорски делници и
балетски точки од светски познатите дела од композиторите: Џ. Росини, В.А. Моцарт, В. Белини, Џ. Верди, У. Џордано, Ф. Лехар, Ж. Бизе, Џ. Пучини, Е. Калман, П. И. Чајковски и други.

Под диригентската палка на гостинот од Канада, Клод Лапалм, врвен диригент, добитник на
голем број на престижни награди и признанија, а во режија на Дејан Прошев ќе настапат
нашите оперски солисти: Весна Ѓиновска Илкова, Сандра Митровска, Благица Поп Томова,
Наде Талевска, Николина Јаневска, Биљана Јосифов, Зоран Сотиров, Александар Стефаноски,
Марјан Јованоски, Ристе Велков, Игор Дурловски, Владимир Саздовски заедно со хорот,
оркестарот и балетот на Националната опера и балет. Концерт-мајстор е Јане Бакевски, хор-мајстор: Ѓурѓица Дашиќ и Јасмина Ѓорѓеска, а кореограф е Саша Евтимова.